Teratak Muda Friend

Monday, August 27, 2012

Orang Utan MEROKOK??

Orang Utan MEROKOK?? Macam tak percaya kan? Ehh, apa2 pun.. Assalammualaikum dan hai semua.. mesti korang terkejut kan sebab dah lama aku tak update blog.. haha, btw Selamat Hari Raya.. Maaf Zahir Batin kepada semua pembaca yaw ! belum terlambat lagi kan aku wish ~  Hee

Haa.. kalau korang tengok tajuk kat atas tu.. mesti korang heran kan? Macam mana pulak Orang Utan pandai merokok nie?? First aku baca pon, aku binggung jap ! hahaha.. lepas tu, aku tertarik buat entri berkenaan orang utan nie.. maka terjadilah entri ini ! Hehe

Okay, sebenarnya artikel nie aku baca dalam akhbar Metro Ahad kalau tak silap laa..akhbar nie dah lama rasanya..maybe dalam 
bulan julai kot.. terus aku amek gambar.. Dan korang lihatlah sendiri cerita berkenaan si Tori (Orang Utan) nie k.. tengok
gambar di bawah nie..



ASYIK.. Tori menghisap rokok

Kalau korang tak nampak sangat tulisan artikel tu.. Haa, jangan risau.. aku dah taip balik pun untuk kesenangan semua pembaca ! Hehe..


"JAKARTA : Pihak berkuasa Zoo Taru Jurug mengambil langkah
 menghantar seekor orang utan berusia 13 tahun ke sebuah pulau tanpa penghuni di tengah sebuah tasik bagi menjalani proses berhenti merokok.

Tori, satu daripada  empat orang utan di zoo di Solo, Jawa Tengah,
 didakwa ketagih merokok selepas menghisap punting rokok yang dicampakkan pengunjung ke dalam kandangnya.  
“Masalah yang dihadapi zoo di Indonesia ialah pengunjung nakal”. kata Pengarah Zoo taru Jurug, Lilik Kristianto.

Meskipun ada papan tanda melarang pemberian mmakanan atau
 rokok kepada haiwan, mereka masih berbuat demikian. Perbuatan mereka juga menyebabkan haiwan cedera.” Katanya.

Dalam kes Tori, orang utan itu akan meletakkan rokok di celah jari
 dan menghisapnya, seperti yang ia lihat pengunjung lakukan, kata Lilik.

Turut sama dihantar ke pulau terpencil itu bersama Tori ialah orang
 utan jantan, Didk.

Didk tidak merokok tetapi mempunyai tabiat memadamkan
puntung rokok dengan memijaknya – Agensi"


p/s : Okay, setakat ini jek laa untuk entri kali nie.. jumpa di entri yang akan datang yaw ! ~ Peace No War ~


There was an error in this gadget